Skip to content

Samen de winter door met deze tips van QuaWonen:

De winter komt eraan. En het zal u niet ontgaan zijn, dat de energieprijzen de laatste maanden flink zijn gestegen. Ook de boodschappen zijn duurder. Dat is voor niemand leuk. Wij maken ons zorgen om onze huurders. Aan de energieprijzen kunnen we helaas niets doen.

Wel kunnen we proberen om u te helpen. Zo komen we samen de winter door. In dit bericht geven we u tips hoe u het energieverbruik kunt verlagen. Ook is er hulp van de Gemeente en Welzijn. Daarnaast zijn we bezig om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Grote opgave

QuaWonen werkt al jaren aan verduurzaming, vooral door het isoleren van woningen. We hebben sinds 2009 al duizenden woningen geïsoleerd. Daarnaast hebben we sinds 2020 al bijna duizend woningen voorzien van zonnepanelen. Ook hebben we veel nieuwe, energiezuinige woningen gebouwd. Maar dan nog zijn er veel huurwoningen die niet energiezuinig zijn. We hebben dus nog veel werk te doen. De snelste manier om zo veel mogelijk woningen te verduurzamen, is om ze per complex aan te pakken. Dat betekent dat we geen losse woningen verduurzamen, maar in één keer een heel rijtje woningen. Dat is goedkoper, beter en uiteindelijk sneller dan dat we al onze woningen apart aanpakken.

Niet alles tegelijk

Bij het maken van onze plannen houden we rekening met de beschikbare middelen. Zo moet er voldoende geld, maar ook personeel en bouwcapaciteit zijn bij onze aannemers. Dat betekent dat wij projecten moeten verdelen over veel jaren; we kijken zelfs 10 tot 20 jaar vooruit. Op basis van een groot aantal punten bepalen wij welke woningen als eerste verduurzaamd worden. Onder meer de staat van onderhoud en de huidige energielabels van de complexen hebben hier invloed op, maar ook de toekomstplannen voor de woning.

QuaWonen informeert u

Bovenstaande aanpak betekent ook dat wij als QuaWonen het initiatief nemen om uw woning te verduurzamen. Wij nemen contact met u op, zodra uw complex aan de beurt is. Individuele verzoeken voor het isoleren van de woning kunnen we niet in behandeling nemen.

QuaWonen helpt u

Omdat we niet al onze woningen tegelijk kunnen isoleren, hebben we nog steeds huurders die we moeten teleurstellen. Dat zijn vaak huurders met een woning met een slecht energielabel en waar we de woning op dit moment nog niet kunnen aanpakken. Hoe proberen we toch te helpen?

Ook de gemeente helpt

Gemeente Krimpenerwaard:

Wat kan ik zelf doen om mijn energieverbruik te verlagen?

Graag geven we ook een aantal tips hoe u zelf uw energieverbruik kunt verlagen.

Tip 1: Zet uw verwarming lager

 • Zet de verwarming lager. Zet hem op maximaal 19 graden, lager is beter. Trek een trui aan of pak een dekentje erbij.
 • Zet de deuren en ramen open als het buiten warmer is.
 • Probeer de verwarming een uur voordat u gaat slapen op 16 graden te zetten.

Tip 2: Goed ventileren

 • Goed ventileren voorkomt vochtige lucht in huis en is beter voor de gezondheid. Het opwarmen van vochtige lucht kost veel energie en dus veel geld.
 • Zorg dat ventilatieroosters altijd open staan en schoon zijn.
 • Zet de deuren en ramen open als het buiten warmer is.
 • Ventileer het huis vóórdat u de verwarming aanzet.

Tip 3: Gebruik minder stroom voor verlichting

 • Vervang de gloei- en halogeenlampen in de woning door ledlampen. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
 • Doe de lampen uit als het licht niet nodig is of gebruik een bewegingssensor.

Tip 4: Douche korter of minder vaak

 • De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Het is beter om korter te douchen en minder vaak. Zet de kraan ook minder warm.
 • Zet een emmer onder de douche bij het aanzetten. Dit koude water is prima voor de plantjes.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop.
 • Kook precies het water dat u nodig heeft voor een lekker kopje thee.

Tip 5: Zet toestellen helemaal uit en niet op stand-by

 • Schakel toestellen, zoals de televisie en computer helemaal uit als u ze niet gebruikt.
 • Gebruik een stekkerdoos met schakelaar als er meer apparaten bij elkaar staan. .
 • Koop het liefste energiezuinige apparaten. Energielabels A en B zijn het zuinigst.

Tip 6: Was op een lagere temperatuur

 • Was wordt ook prima schoon op 30 of 40 graden.
 • Draai alleen een was met een volle trommel.
 • Hang de was op buiten of binnen. Gebruik de droger zo min mogelijk.
 • Gebruikt u toch de droger, zorg dat de filter goed schoon is.


Risico’s niet verwarmen

Helemaal niet stoken in grote delen van het huis is dan wel een oplossing voor een lagere rekening, maar niet voor uw gezondheid. Het huis niet meer verwarmen is onverstandig. Dat moet je eigenlijk voorkomen. Anders heb je namelijk kans op vocht- en gezondheidsproblemen. Wij adviseren om de temperatuur minimaal rond de 19 graden te houden. Een vochtige omgeving is niet gezond om in te verblijven. Huisstofmijt en ander ongedierte houden van vochtig omstandigheden. Ook kan vocht reuma en astma verergeren.

Teveel vocht in huis kan ook zorgen voor schimmels, bijvoorbeeld op banken of plafonds. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Naast verwarmen is het goed om juist te ventileren. Dus zet het rooster open of het raam op een kier. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht in beweging komt. Voordeel van ventileren is: droge lucht (van buiten) warmt sneller op. Het is ook zuiniger. Vochtige lucht verwarmen duurt langer en kost meer energie. Kijk voor meer tips over ventileren in onze brochure.

Risico’s goedkoop verwarmen

Let op met zelf het huis goedkoop te verwarmen. Er zitten grote risico’s aan deze alternatieve manieren. Met veel kaarsen en bloempotkacheltjes neemt de kans op brand enorm toe. Fijnstof komt dan vrij in huis. Maak geen eigen olie- of gasinstallaties. Dit kan gevaarlijk zijn. Denk aan brand of koolstofmonoxidevergiftiging. We vragen u om goed te letten op de veiligheid van uzelf en uw omgeving.

Hout- en pelletkachels zijn helaas niet toegestaan. Zij stoten te veel fijnstof uit. Ook is er meer risico op brand of stankoverlast.

Nog meer tips?

Kijk op Het kan WEL. Hier vindt u nog meer handige tips die u kunnen helpen.

Ook interessant! Bekijk de serie van Radar: Overleef de energierekening.

Heeft u zelf ook goede tips? Laat het ons weten en stuur ze door naar communicatie@quawonen.com. Zo helpen we elkaar de winter door.

Betalen van de huur

Misschien heeft u na alle tips nog steeds moeite om alles te betalen. Zijn er problemen met uw huur? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag met een oplossing. Misschien is er een regeling mogelijk. U kunt ons bellen van maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 op 088 – 799 66 36 of stuur een mail naar info@quawonen.com.

Samen de winter door!

(Bron: www.quawonen.com)

Total Page Visits: 1353 - Today Page Visits: 2
Back To Top