Skip to content

De huurverhoging van 2024
De meeste huurders van QuaWonen zien de huur per 1 juli 2024 stijgen met 5,3%. Dat is een hoger percentage dan eerdere jaren. Ook QuaWonen begrijpt dat dat geen fijn bericht voor u is. Daarom geeft zij graag uitleg over welke hulpmiddelen er eventueel zijn.  

Waarom is de huurverhoging dit jaar zo hoog? 
De huurverhoging komt uit landelijke afspraken tussen de Woonbond, gemeenten en woningcorporaties. Daarin staat dat de huren mee stijgen met het gemiddelde inkomen in Nederland. De inkomens zijn in Nederland in 2024 veel gestegen, de huurverhoging is daarom hoger dan eerdere jaren. Met de huur moeten woningcorporaties sneller en meer bouwen en verduurzamen dan voorheen.  

Welke jaarlijkse huurverhoging is wettelijk toegestaan in 2024?
Hiervoor maakt het uit of u een sociale huurwoning, een kamer of een vrijesectorwoning huurt.
In de sociale sector (waaronder de huurders van QuaWonen vallen) kunnen huurders met een hoger inkomen een hogere huurverhoging krijgen. Ook geldt er een aangepaste huurverhoging voor huurders met een relatief lage huur.

Huurverhoging in 2024: maximaal 5,8%
Voor de meeste huurders van een sociale huurwoning geldt dat de huur in 2024 met maximaal 5,8% omhoog mag. Uitzondering daarop zijn huurders met een hoger inkomen, en huurders met een relatief lage huur.

Huurders met een relatief lage huur (onder de € 300,= p/m) kunnen een huurverhoging krijgen van maximaal 25 euro. Sociale huurders met een wat hoger inkomen kunnen een hogere huurverhoging krijgen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens:

Alleenwonend:
tussen € 52.753 en € 62.191    –>    50 euro huurverhoging
hoger dan € 62.191    –>    100 euro huurverhoging
Niet alleenwonend:
tussen € 61.046 en € 82.921    –>    50 euro huurverhoging
hoger dan € 82.921    –>    100 euro huurverhoging

De maximale huurverhogingen mogen nooit worden gestapeld. Als sociale huurder krijg je een huurverhoging van maximaal 5,8 %, OF maximaal € 25, OF maximaal € 50 OF maximaal € 100.
Voor verdere precieze informatie over de huurverhoging 2024 verwijzen wij u naar de website van de Woonbond.

Huurverlaging?
Verdient u het minimum inkomen (tot maximaal 120%) dan kunt u huurverlaging aanvragen. Dit mag sinds 2023. De meeste huurders die hier recht op hadden, kregen de huurverlaging al in 2023.

Kreeg u in 2023 geen huurverlaging, maar heeft u wel recht erop?
Dan kunt u zelf nog huurverlaging aanvragen, dit kan nog t/m 30 december 2024. Hierbij moet worden opgemerkt dat eenmaal toegekende huurverlaging slechts geldt voor de duur van één jaar.

Kreeg u in 2023 al wel huurverlaging? Dan heeft u er dit jaar (2024) géén recht meer op, en kunt u pas weer huurverlaging aanvragen voor het jaar 2025.
Kijk hier voor alle voorwaarden en informatie omtrent de huurverlaging bij QuaWonen.

Huurtoeslag?
De huurverhoging kan veel invloed hebben op de maandelijkse kosten. Wist u dat u misschien huurtoeslag kan krijgen? Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid om de huur van uw woning mee te betalen. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, mag u niet te veel verdienen en mag de huur niet te hoog zijn. Ga naar www.toeslagen.nl/proefberekening en maak een proefberekening. U vult uw gegevens in en ziet dan of u toeslag en ook hoeveel toeslag u krijgt.  

Heeft u problemen om de huur te betalen? Neemt u dan contact met QuaWonen op om samen met haar op zoek te gaan naar een oplossing.  

(bronnen: quawonen.com / woonbond.nl)

Total Page Visits: 33 - Today Page Visits: 1
Back To Top