Ga naar hoofdinhoud

Vraag:

“Ik heb gehoord dat het mogelijk is om een energietoeslag aan te vragen bij de gemeente. Hoe weet ik of ik hiervoor in aanmerking kom? En moet ik dit zelf aanvragen?”
Het kabinet maakte in december 2021 bekend dat huishoudens met een laag inkomen € 200,= ontvangen via de gemeente. Half maart 2022 besloot het kabinet dit bedrag te verhogen tot
€ 800,=. De eenmalige energietoeslag is bedoeld om inwoners met een laag inkomen te helpen de energierekening te betalen.

Antwoord:

Of u in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is afhankelijk van uw inkomen. De regeling is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de stijgende energierekening. De precieze inkomensgrenzen kunnen verschillen per gemeente.

Bijstand

Ontving u op 1 januari 2022 een uitkering van de gemeente Krimpenerwaard? Of ontving u vorig jaar of dit jaar (tot 15 maart 2022) Bijzondere Bijstand, individuele inkomenstoeslag, de regeling Participatie en Werk of de regeling Maatschappelijke deelname voor ouderen?
Dan krijgt u het bedrag van € 800,= vanzelf, u hoeft hier zelf niets voor te doen. De gemeente  verwacht dat zij dit bedrag deze maand nog naar u over kan maken. Het is natuurlijk wel verstandig in de gaten te houden of dit bij u ook daadwerkelijk gebeurt!

AOW

Ontvangt u géén uitkering of minimaregeling van de gemeente, maar heeft u toch een laag inkomen? Bijvoorbeeld omdat u zelfstandig ondernemer bent, of gepensioneerd met alleen AOW?
Dan is de energietoeslag misschien ook voor u bedoeld. Als u vóór 22 maart 2022 geen brief van de gemeente heeft gekregen, kunt u de toeslag zelf aanvragen. Dit kan heel eenvoudig via de button “Energietoeslag” op de homepage van de website van de gemeente Krimpenerwaard, link: homepage gemeente Krimpenerwaard.

Richtlijn: tot 120% van het minimum

De gemeente bepaalt of u in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de landelijke overheid een richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het ‘sociaal minimum’ in aanmerking komen voor de energietoeslag.

Wat is het sociaal minimum?

Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het sociaal minimum voor u is, hangt af van uw leeftijd en leefsituatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt het bedrag vast.

(bron: woonbond.com,  krimpenerwaard.nl)

Total Page Visits: 782 - Today Page Visits: 1
Back To Top