Skip to content
Weet jij wat je maandelijks betaalt aan gas en stroom? En weet je hoeveel invloed je hebt op je energierekening? Haal energie uit je rekening! Je kunt namelijk veel geld besparen door slim energie te besparen.
De Woonbond heeft in navolging van haar webinar: ‘Haal energie uit je rekening!’ van september 2021, een aantal handige Energie-bespaartips verzameld. Hieronder geeft zij ook nog een korte uitleg van de Energierekening en het Energiecontract.

Energie-bespaartips

Verwarming en warm water zijn samen de grootste kostenpost op je energierekening, ongeveer 60%. Op verwarming en warm water kan je dan ook het meest besparen. Stroom is een minder grote kostenpost, maar nog steeds zo’n 37% van je energierekening. Ook op koken kun je besparen: alle kleine beetjes helpen.
Let op: Woon je in een zeer goed geïsoleerde woning, dan kun je stap 1 ‘verwarming’ overslaan.

1. Verwarming

De grootste kostenpost op je energierekening is verwarming. Gemiddeld is verwarming bijna de helft van alle energiekosten (46%). Door slim te verwarmen kun je veel besparen op je energierekening.

  • Sluit deuren en verwarm alleen ruimte waar je verblijft;
  • Verwarm de slaapkamers niet en sluit de ramen als je niet in de slaapkamer bent;
  • Zet de thermostaat op 15 graden een uur voordat je gaat slapen en als je van huis bent;
  • Sluit ’s avonds de gordijnen;
  • Doe gordijnen open als de zon naar binnen schijnt.

Investeringen die je eventueel hier zou kunnen doen zijn: radiatorfolie plakken, een brievenbusborstel plaatsen,  een klokthermostaat plaatsen die je op jouw leefritme programmeert en een kruik of elektrische deken in de slaapkamer gebruiken. Download het informatieblad van de Woonbond met: tips om slim je woning te verwarmen.

2. Warm water

Ook het gebruik van warm water kost veel geld, met name douchen en badderen. Door minder warm water te gebruiken kan je flink besparen.

  • Douche minder vaak en korter;
  • Neem een warme douche in plaats van een warm bad;
  • Was jezelf vaker bij de wastafel, met koud water, of vul de waskom met warm water: laat de warme kraan niet stromen;
  • Spoel de vaat niet onder een stromende warme kraan, gebruik een teiltje;

Investeringen die je eventueel hier zou kunnen doen zijn: een spaardouchekop plaatsen en doorstroombegrenzers in je kraankoppen monteren. Download het informatieblad van de Woonbond met tips om: slim warm water te gebruiken.

3. Elektrische apparaten

Grote elektrische apparaten die altijd of lang aan staan zoals de koelkast, wasmachine of tv, gebruiken veel energie. Door verstandig om te gaan met je koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine en wasdroger kun je energie en geld besparen. En kijk ook eens of je energieslurpers in huis hebt, zoals een lcd- of plasma-televisie of een elektrisch kacheltje.

  • Zet de wasmachine en de vaatwasser op een eco-programma: deze duren vaak langer maar kosten toch minder stroom;
  • Was op 30 of 40 graden en kies daarbij voor het eco-programma;
  • Was minder vaak, maar wel met een volle trommel;
  • Centrifugeer de was goed, op een hoog toerental (1200-1600 toeren);
  • Droog de was aan de waslijn (i.p.v. in de wasdroger), het liefst buiten;
  • Doe je tweede koelkast of tweede vriezer weg: deze zijn vaak oud en slurpen stroom;
  • Let op apparaten die stroom slurpen: elektrische boiler, vijverpomp, tropisch aquarium, elektrische kachel, waterbed, thuistap/beertender, air fryer, airco, groot tv-scherm, vooral lcd en plasma

Investeringen die je eventueel hier zou kunnen doen zijn:

  • apparaten vervangen (als ze stuk en niet te repareren zijn) door een apparaat met een donkergroen label (A+++), behalve de koelkast en de vriezer:
  • koelkast en vriezer vervangen als ze 10 jaar oud zijn voor een koelkast/vriezer met donkergroen label (A+++).

4. Klein stroomverbruik

Kleine elektrische apparaten, apparaten op stand-by en lampen gebruiken ook stroom. Al die kleine beetjes stroom bij elkaar, is toch nog best veel. Ook daarop kun je besparen:

  • Laat geen lichten branden in de ruimtes waar je niet bent (denk ook aan de tuin en de lamp bij de deur);
  • Zet apparaten echt uit, zo voorkom je sluipverbruik.

Investeringen die je eventueel hier zou kunnen doen zijn: gloei-, halogeen-  en spaarlampen door LED-verlichting vervangen, apparaten aansluiten op een stekkerblok met een schakelaar, zodat je ze allemaal tegelijk in één keer uit kunt zetten, of een standby-killer gebruiken.

5. Koken

Of je nu kookt en bakt op gas of elektriciteit, het kost allebei energie. Met een paar handigheidjes kan je energie besparen:

  • Gebruik het juiste formaat pan, dus kleine pannen voor kleine hoeveelheden;
  • Kook niet in meer water dan nodig is;
  • Gebruik een deksel op de pan en zet het gas laag als de inhoud van de pan kookt;
  • Zoek recepten met een korte kooktijd of gebruik de wok: voedsel kort koken of wokken is vaak ook gezonder;
  • Verwarm de oven niet langer vóór dan nodig;
  • Zet geen warm voedsel in de koelkast, laat het eerst buiten de koelkast afkoelen.

Investeringen die je eventueel hier zou kunnen doen zijn: kleinere pannen aanschaffen voor kleine hoeveelheden voedsel, goed passende pannendeksels aanschaffen, een snelkookpan aanschaffen.

Uitleg van de Energierekening

De energierekening is ingewikkeld. Er staan veel verschillende posten op. En energiebedrijven gebruiken er ook niet altijd dezelfde woorden voor. Doordat de energierekening zo ingewikkeld is, kan het moeilijk zijn te achterhalen hoeveel je voor energie betaalt en hoeveel je kunt besparen.

Welke posten staan op mijn energierekening?

De energierekening heeft de volgende onderdelen:

  • Verbruikskosten (variabele leveringskosten)
  • Vaste leveringskosten
  • Vaste netbeheerkosten
  • Belastingen en heffingen

Deze posten staan meestal twee keer op je energierekening, bij gas (of warmte), en bij stroom.
Precieze uitleg over elk onderdeel op je energierekening vind je op de website van de Consumentenbond  en MilieuCentraal.

Hoeveel invloed heb ik op mijn energierekening?

Je hebt invloed op de verbruikskosten en op de belastingen die je daarover betaalt.
Op de vaste kosten (voor levering en netbeheer) heb je geen invloed. Deze kosten staan vast. Van de overheid krijg je een fors bedrag (€ 558,= in 2021) van de energiebelasting terug via de zogenaamde ‘vermindering energiebelasting’. Deze teruggave is bijna even hoog als je vaste lasten.
Je energierekening wordt dus bijna geheel bepaald door je verbruik.

Energieverbruik en kosten

Hoeveel je voor energie betaalt, is afhankelijk van je energieverbruik en van het energiecontract dat je hebt.

Wat is mijn energieverbruik?

Je energieverbruik is natuurlijk afhankelijk van je gedrag (en het gedrag van je huisgenoten). Maar ook van je woning en de installaties en apparaten die je in huis hebt. Het meeste betaal je voor het verwarmen van je woning. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je betaalt. Daarnaast maakt het uit of je in een appartement woont, in een rijtje op een hoek of in een tussenwoning, of dat je een vrijstaand huis hebt.

Wat jij aan energie verbruikt, vind je op de jaarlijkse eindafrekening die je van je energieleverancier krijgt. Soms krijg je die per post, maar meestal moet je inloggen op de website van de energiemaatschappij om je rekening te bekijken. Op de eindrekening staat wat je in een heel jaar aan gas of warmte, en/of aan stroom hebt gebruikt. In de herfst en winter gebruik je meestal veel gas of warmte en in de lente en de zomer minder. De stroomrekening is meestal elke maand ongeveer even hoog.

Wat voor energiecontract heb ik?

Jouw energieverbruik vermenigvuldigd met de energieprijs waarvoor jij een contact hebt afgesloten, bepalen de hoogte van jouw energierekening. Er zijn 2 type contracten. Welk contract jij hebt afgesloten, kun je navragen bij je energieleverancier.

  • Vast contract: voor een bepaalde periode (1 of meer jaar) ligt jouw energieprijs vast, terwijl de marktprijs van energie wel wijzigt;
  • Variabel contract: de energieprijs die je betaalt, kan omhoog en omlaag gaan met de marktprijs van energie.

Let op: Er is een prijs voor gas (in m3), een prijs voor warmte (in GJ) en een prijs voor elektriciteit (kWh).

Wat betaal ik per maand aan energie?

Je betaalt maandelijks een voorschotbedrag. Dit bedrag bepaal je zelf, maar meestal doet de energieleverancier een voorstel voor een bedrag. Het voorschotbedrag is ongeveer het jaarbedrag gedeeld door 12 maanden. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag dat na een jaar ongeveer gelijk is aan het totale bedrag dat je moet betalen. Als je meer verbruikt hebt of een laag voorschotbedrag hebt ingesteld, moet je bijbetalen. Als je minder verbruikt hebt of een te hoog voorschotbedrag hebt ingesteld, krijg je geld terug.

Wil je weten wat je gemiddeld aan energie betaald hebt? Neem dan de eindafrekening(en). Daar staat het totaal aan voorschot dat je betaald hebt. En wat je moet bijbetalen of terugkrijgt. Tel die bij elkaar op (of trek af). En deel dat bedrag door 12 maanden. Dan weet je wat je gemiddeld per maand aan gas/warmte en elektriciteit betaald hebt.

Wat betalen anderen voor energie?

Op de website van het Nibud vind je wat huishoudens gemiddeld aan gas en stroom verbruiken, en wat ze daar gemiddeld voor betalen.

(Bron: www.woonbond.nl)

Total Page Visits: 1396 - Today Page Visits: 1
Back To Top