skip to Main Content

Je ziet het niet, maar het is er wel…  Zin om de barbecue of de vuurkorf weer tevoorschijn te halen? Helaas is de rook ongezond. De rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.

Barbecue
Ga niet barbecueën bij windstil weer. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de buren. De rook blijft namelijk bij windstil weer langer hangen en kan voor zeer veel luchtvervuiling zorgen.

Vuurkorf
Stook niet bij windstil weer. Gebruik liever aanmaakblokjes dan papier of karton om het vuur aan te maken, want dat geeft veel rook, stof en roet. Stook niet te vaak: een vuurkorf stoot per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagenrit van 3000 km.

Houtkachel en open haard
Ook wanneer je in huis de houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide.
Wil je toch een vuurtje aansteken? Volg dan deze tips. Want er komt minder schadelijke rook vrij als je op de juiste manier stookt.

Stooktips
De hoeveelheid schadelijke stoffen kan je verminderen door anders te stoken.

Houtkachel_of_open_haard_infographic

Meer informatie
Voor meer informatie, kijk op www.milieucentraal.nl.

Weten wanneer je houtvuur beter uit kunt laten? Kijk op www.stookwijzer.nu. Deze site geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt.

Overlast
Heeft u last van de geur of rook van een houtvuur? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast.

Leidt ook dat niet tot een oplossing? Overweeg dan om buurtbemiddeling in te schakelen. Dit is een gratis bemiddelingsservice om conflicten in een straat of buurt tot ieders tevredenheid op te lossen.

(Bron: www.krimpenerwaard.nl/houtstook) 

Total Page Visits: 3742 - Today Page Visits: 1
Back To Top
X